Jonas Vingegaard potvrzuje, že i letos bude nejžhavějším kandidátem na krále Tour de France 2023

Sdílet na:  

Publikované: 15.06.2023   Kategorie článku: Cyklisti, Cyklistika Jonas Vingegaard potvrzuje, že i letos bude nejžhavějším kandidátem na krále Tour de France 2023
Zdroj: Depositphotos nebo Instagram

Dánský profesionální cyklista Jonas Vingegaard je ve svém oboru stále vycházející hvězdou, již dnes však ukazuje, čeho všeho je schopen díky svému nadšení a odhodlání dosáhnout.

Do roku 2018 pracoval jako obchodník s rybami

Jonas Vingegaard se narodil 10. prosince 1996 v malé rybářské vesnici Hillerslev v severním Dánsku, později pak vyrůstal ve městě Thy. Jeho první krůčky po škole však nesměřovaly ke kariéře profesionálního sportovce. Nejprve totiž pracoval na místním rybím trhu. Od roku 2016 tak strávil téměř dva roky jako prodejce ryb. Práci na nějaký čas přerušilo drobné zranění, přesto v zní však zůstal až do léta roku 2018. Šlo o rutinní práci, kde prý Jonas nemusel příliš přemýšlet, a proto měl čas plánovat i svou budoucnost.

Vyzkoušel celou řadu sportů, než se našel v cyklistice

Již od mala se Vingegaard angažoval do sportovních aktivit, byť pouze jako juniorský amatér. Na začátku se věnoval zejména fotbalu a házené, kterých se účastnil už jako malý chlapec. Stále však nebyl přesvědčen, že by se těmto sportům chtěl věnovat i nadále. V roce 2007 v Dánsku konal slavný cyklistický závod Danmark Rundt, a malý Jonas tehdy se svým otcem závod napjatě sledoval. V rámci doprovodného programu pak vyzkoušel i trenažer, který zde nainstaloval místní profesionální tým Thy Cykle Ring. A právě na tomto trenažeru našel Vingegaard svou lásku k cyklistice.

Lásku ke kolu budoval nejprve v místních týmech

Thy Cykle Ring nabídl tehdy desetiletému Jonasovi týmový dres, který mladík nosil po dobu pěti sezón. Unikátní terén místní přírody připravil Vingegaarda prakticky na vše. Byl motivován ke každodennímu tréninku, díky kterému se neustále zlepšoval. V juniorské kategorii byl poměrně úspěšný, a po skončení angažmá v Thy Cykle Ring zkusil své štěstí v Aalborg Cykle Ring a o rok později v Odder Cykle Ring. Počátky v seniorské cyklistice nebyly snadné, a teprve v roce 2016 zaznamenal Jonas Vingegaard první velké úspěchy. Také se mu podařilo podepsat první oficiální kontrakt s týmem ColoQuick-Cult. Zhruba v této době pak začal pracovat na rybím trhu.

Vingegaard míří do zahraničí

Po dílčích vítězstvích v dánských cyklistických soutěžích se Vingegaard rozhodl téhož roku zkusit své štěstí v rámci první části závodu Tour Of China I. Zde se mu v kategorii UCI 2.1 podařilo umístit se na krásném druhém místě. V roce 2017 pak dokázal zazářit také na francouzském Tour du Loir-et-Cher, kde zvítězil v kategorii mládeže a v rámci celkového umístění pak získal krásné čtvrté místo. Z úspěchů se však neradoval dlouho, jelikož v témže roce utrpěl na dalším zahraničním závodě, tentokrát v nedalekém Norsku, zlomeninu stehenní kosti, a musel tak na čas pověsit kolo na hřebík.

Přechod k profesionální cyklistice

V roce 2018 se Vingegaard vrátil v plné síle, kterou demonstroval překonáním rychlostního rekordu v rámci tréninku při výjezdu na španělský Coll de Rates. I přes poněkud rozpačité začátky kariéry se dánský cyklista dostal do hledáčku profesionálního cyklistického gigantu Jumbo-Visma, se kterým v roce 2019 podepsal novou smlouvu. Až později tým zjistil, že investice do Vingegaarda se skutečně vyplatila.

Jonas svou profesionální kariéru začal velmi slibně. Vyhrál etapu na Tour de Pologne a skončil druhý v místním závodě Danmark Rundt, kde před lety našel svou inspiraci k cyklistice. Zástupci Jumbo-Visma však měli chuť otestovat jeho schopnosti ještě dál, a proto jej v roce 2020 přihlásili do slavného závodu La Vuelta, první Grand Tour, které se měl Vingegaard účastnit jako domestik pro slovinského šampiona týmu Pirmože Rogliče. Ten nakonec dokázal zvítězit právě i díky pomoci Jonase Vingegaarda, a dánský rodák se tak ukázal jako týmový hráč a významná klubová posila.

Na Tour de France 2021 se stal překvapením závodu

Po prvním velkém úspěchu na Vueltě byl Jonas Vingegaard přihlášen také na svou první Tour de France v roce 2021, opět jako Rogličův domestik. Ten byl díky úspěchu ve Španělsku favoritem na celkové pořadí. Bohužel však v důsledku pádu ztratil získaný náskok a v první alpské horské etapě tak nakonec ze závodu odstoupil. Na přední pozici tak za něj nastoupil právě Vingegaard. Ten prokázal, že je sám o sobě velmi zdatným cyklistou, a díky svému tréninku z horských tras v Dánsku a Španělsku se mu podařilo vypracovat se až na krásné druhé místo v celkovém umístění. Na prvním místě Staré dámy pak skončil Slovinec Tadej Pogačar.

Na „pomstu“ nemusel čekat příliš dlouho

Bylo poměrně zřejmé, že úspěch Vingegaarda na Tour de France 2021 bude podroben zkoušce i o rok později. Tentokrát byl za šampiona závodu považován právě Pogačar, který chtěl získat třetí žlutý dres v řadě. Poměrně brzy pak vyšlo najevo, že duel Vingegaard versus Pogačar bude hlavním programem celého závodu. Dánský závodník měl v průběhu 5. etapy problémy s vlastním bicyklem, avšak i přesto se mu povedlo příliš neztrácet, a v 11. etapě při závěrečném stoupání na Col du Granon ukázal, kde je jeho hlavní síla. Sesadil Pogačara z vedoucí pozice, a nakonec se mu podařilo urvat pro sebe své první etapové vítězství na Tour de France.

Zejména díky loňskému úspěchu se tak Jonas Vingegaard nesmazatelně zapsal do historie cyklistiky nejen v rámci Dánska, ale i na světové úrovni.

Osobní život Jonase Vingegaarda

Pokud zrovna netrénuje, věnuje se Vingegaard zdokonalování svého bydlení, které sdílí se svou přítelkyní Trine Marií Hansen. Společně také vychovávají dceru Fridu, která se jim narodila v září roku 2020. Když si potřebuje odpočinout, sleduje s rodinou detektivní a kriminální seriály. Jeho oblíbeným jídlem je prý bramborová kaše s hovězím masem, případně pak losos. Když pak zrovna nemusí držet formu, rád si zahřeší a pochutná si i na zmrzlině. Kromě cyklistiky je pak fanouškem badmintonu, kterému se možná bude věnovat po konci své profesionální kariéry na kole.

Autor: Lukáš Svítil
Hodnocení článku: 3/3 hvězdiček


Podobné články dle tagu: jonas vingegaard, tadej pogačar, tour de france

Sdílet na:  

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

E-mail:

Váš komentář:

Podobné články jako je Jonas Vingegaard potvrzuje, že i letos bude nejžhavějším kandidátem na krále Tour de France 2023


Cyklistický sprinter Mark Cavendish po konci sezony uzavře svou bohatou kariéru. A že stála za to!

Cyklistický sprinter Mark Cavendish po konci sezony uzavře svou bohatou kariéru. A že stála za to!

Mark Cavendish jakožto jeden z nejúspěšnějších jezdců oznámil, že po sezoně pověsí cyklistické tretry na pomyslný hřebík. Jeho asi největším úspěchem bylo vyrovnání rekordu l...

Cyklistická legenda Peter Sagan končí v profesionálním pelotonu. Věnovat se chce horským kolům

Cyklistická legenda Peter Sagan končí v profesionálním pelotonu. Věnovat se chce horským kolům

Peter Sagan – slovenská cyklistická legenda – v den svých 33. narozenin oznámil ukončení kariéry v silničních závodech nejvyšší kategorie WorldTour. Věnovat se chce horským k...

Tour de France 2023 aneb Stará dáma už po stodvacáté. Za měsíc startuje největší cyklistická show na světě

Tour de France 2023 aneb Stará dáma už po stodvacáté. Za měsíc startuje největší cyklistická show na světě

Tour de France – nejslavnější cyklistický etapový závod, který se může navíc pyšnit více jak stoletou tradicí. Letos se přitom pojede už jubilejní stodvacátý ročník. Za tu do...

Tadej Pogačar – mladík, který se na kole baví a zároveň poráží ostatní

Tadej Pogačar – mladík, který se na kole baví a zároveň poráží ostatní

Tadej Pogačar je velmi mladý, stále pouze 23letý, velmi talentovaný slovinský silniční cyklista. Přes svůj nízký věk je již dvojnásobným celkovým vítězem nejslavnějšího cykli...